Pt. III: Alles heeft zijn eigen cyclus en ritme

By Bryan Tevreden / 18 maart 2013

Alles, echt alles heeft zijn eigen cyclus en ritme.

Dit is deel 3 in de serie “De makkelijkste manier om te veranderen”. In deze serie kegelen we één voor één alle mogelijke obstakels om die jou in de weg zouden kunnen staan, om daadwerkelijk je uitstelgedrag aan te pakken.

Als je naar buiten kijkt is dat overduidelijk. De winter gaat, de lente komt, de zomer volgt en gaat naadloos over in de herfst. Ad infinitum. En daarbinnen hebben we dan zelf ook een eigen dag- en nachtritme. En binnen die cycli zitten dan weer kleinere cycli. Je eet, werkt, rust en ontspant en dat een paar keer. En ook binnen de nachtcyclus zitten weer kleinere slaapcycli.

Je administratie bijhouden heeft zijn eigen cyclus en ritme. Acquisitie plegen en contact houden met bestaande en potentiële klanten heeft zijn eigen cyclus en ritme. Een presentatie voorbereiden heeft zijn eigen cyclus en ritme. Gezond eten en bewegen heeft zijn eigen cyclus en ritme.

Laten we eens met die administratie beginnen.

Alle post, nota’s en facturen liggen in de inbox. Je pakt het eerste item van de stapel. Lees het en beslis wat je er mee moet doen. Kun je het weggooien, is het simpelweg een kwestie van archiveren in de daarvoor bestemde map of zit er nog een vervolgactie aan vast (brief beantwoorden, telefoontje plegen, bezoek plannen, geld overmaken,….)? En moet je die actie nu uitvoeren of moet je dat plannen voor een ander moment?

Dat allemaal gedaan, dan ga je door met het volgende item. Net zolang tot de stapel weg is of dat de tijd die je hiervoor gepland hebt verstreken is. Net wat eerder komt. En dan een week, twee weken of een maand later herhaalt dit proces zich weer.

En net als bij de seizoenen houdt het nooit op. De herfst blijft niet weg omdat dat misschien toevallig je minst favoriete seizoen is. Voor je administratie geldt precies hetzelfde. Dus eventueel klagen is zinloos en verspilde energie.

Ik weet niet hoe…

Sommige mensen lopen vast omdat ze zich er niet van bewust zijn dat alles een eigen cyclus en ritme heeft. Of misschien  is dat besef er wel maar kennen ze de stappen daarbinnen niet. Een gevalletje “Ik weet niet hoe”.

Als jij een van die mensen bent dan heb ik een zeer simpel en effectief proces voor je dat je kunt gebruiken voor alles wat je nog nooit eerder hebt gedaan.

  1. Bepaal voor jezelf het nieuwe doel.
  2. Zoek uit wat één kleine actie zou kunnen zijn die je nu dichter bij je doel zou kunnen brengen. Desnoods, als je het niet weet, gok je gewoon wat dat zou kunnen zijn.
  3. Voer die actie uit.
  4. Als je dat nieuwe doel nog niet hebt bereikt herhaal je het proces vanaf stap 2.

En meer is dat niet.

Alles, echt alles heeft zijn eigen cyclus en ritme. En dit weten kan het verschil maken tussen stil vallen, vast zitten of optimaal gebruik maken van de cyclus en het ritme. Zaaien doen we ook niet in de winter maar in het voorjaar. En voor je administratie bijhouden, acquisitie plegen, een presentatie voorbereiden en gezond eten en bewegen is dat net zo.

Bryan Tevreden – Uitstelgedrag stopt hier!

(Mocht je dit een waardevol artikel vinden deel het dan  via deze Twitter, Linkedin of Facebook links. Dank je wel!)

Artikelen in deze serie:
  1. Pt. V: Waarom uitstelgedrag onnatuurlijk is
  2. Rupsje Tijd Genoeg
  3. Pt. IV: Een andere kijk op negatieve patronen
  4. Pt. III: Alles heeft zijn eigen cyclus en ritme
  5. Pt. II: de motivatie-check
  6. Pt. I: De makkelijkste manier om te veranderen
About the author

Bryan Tevreden

"Als je niet weet waar je naartoe wilt, dan heb je inderdaad ook geen tijd te verliezen"

Click here to add a comment

Leave a comment: