Pt. II: de motivatie-check

By Bryan Tevreden / 11 maart 2013

Als je het gratis e-boek “De 5 dingen die je absoluut moet weten als je van je uitstelgedrag af wilt” hebt gelezen dan weet je dat we het daarin ook over motivatie hebben. Maar er valt nog meer te vertellen over motivatie. En dit is ook een goed moment om je eigen motivatie voor verandering te checken.

Dit is deel 2 in de serie “De makkelijkste manier om te veranderen”. In deze serie kegelen we één voor één alle mogelijke obstakels om die jou in de weg zouden kunnen staan, om daadwerkelijk je uitstelgedrag aan te pakken.

Allereerst ik twijfel niet aan je motivatie om te willen veranderen. Anders was je dit nu niet aan het lezen. Maar toch…

Ik zag het in een recent coachingsgesprek weer voorbij komen. De vraag was hoe het leven eruit zou zien zonder uitstelgedrag. De dame die ik coachte sprak heel weifelend de gedachte uit “Het kan toch niet zo zijn dat ik dan echt alles ga doen wat ik momenteel op mijn uitstellijst heb staan?”

Het ging niet om ongeloof dat het echt mogelijk zou zijn om van uitstelgedrag af te komen, alhoewel ik dat ook nog wel regelmatig tegenkom, nee het ging om angst. De angst dat, als ze eenmaal bevrijd zou zijn van uitstelgedrag, ze alles op haar uitstellijst MOEST doen.

En dat is inderdaad een heel benauwend, beangstigend, zelfs deprimerend beeld van een toekomst zonder uitstelgedrag.

Niet echt een heel aantrekkelijk beeld voor verandering. Kun je het motivatie-conflict al voelen?

Maar dat is niet mijn definitie van een leven zonder uitstelgedrag. Uitstelgedrag is een patroon, een patroon dat, als je pech hebt, regelmatig getriggerd wordt. En eenmaal getriggerd zie je jezelf weer diezelfde dingen doen waarvan je weet dat je later spijt zult hebben.

Het is een reflex, de spreekwoordelijke rode lap voor een stier. Je bent geconditioneerd om op die manier te reageren en in die zin reageer je net zo primair als de pad in het filmpje hieronder.

Het einde van dit filmpje is briljant en zal je leren dat het niet altijd zo slim is om met andermans conditioneringen te spelen!

Echt bevrijd zijn van uitstelgedrag betekent dat er geen conditionering meer is. Situaties, de triggers, waarin je voorheen in uitstelgedrag vluchtte zullen nog steeds optreden. Het verschil is dat je nu in het moment een bewuste keuze kunt en zult maken.

En dat is pure vrijheid.

Je zult bijvoorbeeld nog steeds die, in jouw ogen, onzinnige klus in de schoenen geschoven kunnen krijgen van je manager. Maar je zult nu de vrijheid ervaren om met zinvollere reacties te komen:

  • Je geeft de opdracht terug met een motivatie waarom je dit een nutteloze exercitie vindt
  • Je delegeert de opdracht naar een collega
  • Je komt met een zinvol alternatief en creëert een win-win voor beiden
  • Je hanteert een vertragingstechniek die je de vrijheid geeft om ondertussen met zinvollere zaken bezig te zijn

Ja, die laatste optie staat er heel bewust bij. Het belangrijkste woord hierin is ‘bewust’. Reflexen zijn onbewust. Vrijheid van handelen is bewust.

Dus check nu jouw motivatie om te veranderen. Is jouw toekomstbeeld waarin je vrij bent van uitstelgedrag er een die bol staat van positief handelen, van vrijheid van handelen, van opties creëren, van recht doen aan je eigen dromen en idealen of is het er een van slaafs volgen van wat je allemaal op je lijstjes geschoven hebt gekregen?

Ik ben heel benieuwd naar jouw “Ja’s, Ja maar’s en Nee echt niet’s” als het gaat om deze definitie van vrij zijn van uitstelgedrag. Laat maar horen in de commentaren hieronder.

Bryan Tevreden – Uitstelgedrag stopt hier!

(Mocht je dit een waardevol artikel vinden deel het dan  via deze Twitter, Linkedin of Facebook links. Dank je wel!)

Artikelen in deze serie:
  1. Pt. V: Waarom uitstelgedrag onnatuurlijk is
  2. Rupsje Tijd Genoeg
  3. Pt. IV: Een andere kijk op negatieve patronen
  4. Pt. III: Alles heeft zijn eigen cyclus en ritme
  5. Pt. II: de motivatie-check
  6. Pt. I: De makkelijkste manier om te veranderen
About the author

Bryan Tevreden

"Als je niet weet waar je naartoe wilt, dan heb je inderdaad ook geen tijd te verliezen"

Click here to add a comment

Leave a comment: