De op één na makkelijkste manier om van uitstelgedrag af te komen

De op een na makkelijkste manier...

Het kan zijn dat je momenteel geen tijd, geld en/of ruimte hebt om in 10 dagen definitief van je uitstelgedrag af te komen. Dat kan, hoe moeilijk het voor een buitenstaander voor te stellen is, echt het geval zijn. Maar dan nog wil ik je iets bieden wat je nu, voor het moment, tijdelijk vooruit zal helpen.

Het is geen time management oplossing alhoewel dat mogelijk wel zo gepresenteerd zal worden. En ik zeg er vooraf bij, het is een tijdelijke oplossing. En het is onvoorstelbaar simpel. Het vraagt geen speciale kennis, geen speciale apparatuur en geen speciale handelingen. Het vraagt eigenlijk om helemaal niets.

Ga eens even na wat er op je uitstel-lijst momenteel de hoogste prioriteit heeft. Laten we als voorbeeld nemen dat je je administratie van de afgelopen drie maanden nog moet verwerken en op orde brengen. Je verzamelt nu alles wat je daarvoor nodig hebt: pen, papier, spreadsheet, opbergmappen, briefopener en papiermand. Dat is alles, niks meer en niets minder.

De op een na makkelijkste manier...En vervolgens laat je je opsluiten in een kamer zonder enige afleiding. Dus geen tv, geen tablet, geen laptop, geen smartphone, geen boeken, geen tijdschriften en bij voorkeur zelfs geen ramen. Een tafel en een stoel is voldoende.

En dan doe je helemaal niets.

Absoluut niets, nada, noppes, niks. Je zit gewoon op de stoel aan tafel met je berg onverwerkte administratie voor je. Er kunnen nu twee dingen gebeuren. 1). Je blijft rustig zitten en gaat volledig op in het niets doen. Dat is helemaal ok. Vooral doorgaan, je bent op de goede weg, al lijkt dat misschien niet zo op dat moment. Of 2) Je geest is voldoende verveeld dan wel uitgeput door het niets doen en smacht naar actie. Dan en niet eerder dan dat moment begin je aan je administratie.

Mocht je nog twijfelen of dit echt werkt, dit is de manier waarop Douglas Adams, bekend van de briljante trilogie in vier delen ‘The Hitchhikers Guide to the Galaxy’, zijn meesterwerk heeft kunnen voltooien. Zijn uitgever werd helemaal gek van het uitstelgedrag van Douglas Adams en toen hebben ze besloten (in overleg) om hem op te sluiten in een hotelkamer, zonder enige afleiding, totdat het boek afgeschreven was.

De op één beroemdste quote van Douglas Adams is niet voor niks “I love deadlines. I like the whooshing sound they make as they fly by.” De man wist echt wel waar hij het over had als het ging om zijn eigen uitstelgedrag.

Ik ben heel benieuwd welk paardenmiddel jij wel eens hebt ingezet om van je uitstelgedrag af te komen, zelfs al had het misschien maar tijdelijk effect. Laat maar weten in de commentaren hieronder. En er is zelfs een speciale bonus gift voor de meest originele ‘oplossing’.

Bryan Tevreden – Uitstelgedrag stopt hier

(Mocht je dit een waardevol artikel vinden deel het dan  via deze Twitter, Linkedin of Facebook links of de buttons onder dit artikel. Dank je wel!)

About the author

Bryan Tevreden

"Als je niet weet waar je naartoe wilt, dan heb je inderdaad ook geen tijd te verliezen"

2 comments
Barbara - 3 december 2012

Oplossing bij uitstelgedrag: afspraak met mensen maken, zogenaamd gaan samenwerken. Mijn ervaring van laatste twee weken:

Ik wilde sinds de zomer administratieve stukken toevoegen aan ‘archief’ (taak 1) en ik moest een ander deel van administratie herindelen, omdat mappen te vol waren geworden (taak 2). De stapel stukken bleef op bureau liggen en ik ergerde me steeds als ik een te volle map moest pakken.

Voor deel 1) ben ik twee weken geleden met m’n op te ruimen archiefstukken naast vriend gaan zitten die aan de pc iets anders zat te doen. Zo kwam ik op gang en uiteindelijk moest hij plaats maken voor alle sub-stapels die ik uit wilde stallen. Taak volbracht.

Voor deel 2) vroeg ik hulp (die heb ik vanwege spierziekte) om mij te helpen. Ik had de dag daarvoor snel even bij HEMA soort enveloptassen gekocht in 2 kleuren. De hulp pakte op mijn verzoek zware ordner en haalde later de nieuwe mapjes tevoorschijn. Diverse dingen lagen op bureau. Ik begon erin te komen en zei op gegeven moment: ga maar even in de woonkamer zitten, ik moet even denken wat waar precies moet. Zij viel in slaap en ik zat lekker te ordenen. Taak volbracht.

Reply
    Bryan Tevreden - 6 december 2012

    Hi Barbara,

    Dit zijn twee mooie variaties op de tip: “Schuif aan bij mensen die al in beweging zijn”. Daarmee wordt je eigen momentum om in beweging te komen vergroot.

    Ik weet bijvoorbeeld van een opruim-coach dat het feit dat zij bij mensen binnen stapt vaak al voldoende motivatie is voor de client om zelf ook in beweging te komen!

    Reply
Click here to add a comment

Leave a comment: