De positieve kanten van uitstelgedrag?

Ik krijg wel eens de opmerking dat er toch ook positieve kanten zitten aan uitstelgedrag. Mijn antwoord is dan standaard:

“Welke?”

Positieve kant van uitstelgedragBijna altijd komt dan een van de volgende antwoorden bovendrijven. “Nou, soms als ik enorm opzie tegen een taak, dan ga ik dat compenseren door iets te doen wat ik normaal ook zou uitstellen maar nu dan relatief minder erg vind om te doen. Bijvoorbeeld als ik een verslag moet schrijven, waar ik op dat moment geen zin in heb, dan ga ik eerst het huis volledig schoonmaken. Dat is toch wel een positieve kant?”

Ja, ogenschijnlijk is dat een voordeel. Maar ergens in je achterhoofd weet je dat je nog steeds dat verslag moet schrijven. En de stress is alleen maar groter geworden omdat je er nu nog minder tijd voor hebt. Dus een schoon huis met nog meer stress opgebouwd in het lichaam. Het positieve daaraan ontgaat me.

En dan die andere klassieker. “Ja maar soms is het goed om iets uit te stellen, bijvoorbeeld als je nog niet weet wat je moet beslissen. Je hebt te horen gekregen over een mogelijk zeer lucratieve business opportunity en je weet nog niet of dit voor jou ook het moment is om erin te stappen”.

Stel dat het achteraf niks bleek te zijn dan kun je makkelijk zeggen dat je uitstelgedrag je heeft behoed voor een grote fout. En dat is toch een positieve kant?

Maar dat heeft helemaal niks te maken met jouw uitstelgedrag. Datzelfde uitstelgedrag had je evengoed een gouden kans kunnen ontnemen doordat je niet in actie bent gekomen toen het moest.

In het laatste voorbeeld maak je bewust de keuze om meer tijd te nemen. Die tijd kan je dan actief benutten om meer informatie in te winnen. Welke risico’s zijn er verbonden aan dat mogelijk lucratieve voorstel, wat is de mogelijke opbrengst, kan ik dat risico nu dragen, zijn er manieren om die risico’s te minimaliseren, etc.

Aan de buitenkant zie dat hetzelfde eruit als uitstelgedrag want je hebt nog geen besluit genomen of je wel of niet meedoet. Het grote verschil is natuurlijk dat je wel naar dat besluit toe werkt. En op een gegeven moment neem je dat besluit.

Dus nee, ook nu zie ik weer geen positieve kant aan uitstelgedrag. Wat ik wel zie is dat mensen zich veel moeite zullen getroosten om (minstens voor zichzelf) een positieve kant te verzinnen voor hun uitstelgedrag. Energie die je naar mijn idee beter kunt besteden aan het daadwerkelijk afscheid nemen van je uitstelgedrag.

Maar ik zou er natuurlijk naast kunnen zitten en dan hoor ik heel graag over de mogelijk positieve kanten van uitstelgedrag. En de commentaarsectie hieronder kijkt al verlangend uit naar jouw reactie!

Bryan Tevreden – Uitstelgedrag stopt hier!

About the author

Bryan Tevreden

"Als je niet weet waar je naartoe wilt, dan heb je inderdaad ook geen tijd te verliezen"

Click here to add a comment

Leave a comment: