Het beste moment

Uitstelgedrag: Het beste moment

Wat is het beste moment om aan de slag te gaan met je uitstelgedrag?

“Gisteren”, zei de grapjas met wie ik in gesprek was. En hij had natuurlijk gelijk.

“Maar los van gisteren, welk moment is dan het beste moment om een eind te maken aan je uitstelgedrag?” Het bleef lang stil aan de andere kant van de tafel. En uiteindelijk kwam er een wijfelend “Nu?”

Ja, inderdaad, NU is het beste moment om een eind te maken aan je uitstelgedrag. Nu, op dit moment, dat je niet tegen een deadline aan loopt te hikken. Nu, op dit moment, dat je nog geen commitment bent aangegaan waar je eigenlijk diep van binnen niet achterstaat. Nu, op dit moment, dat er zich nog geen stress heeft opgebouwd in je lichaam.

En toch is dat wat ik zelden zie gebeuren.

Uitstelgedrag: Het beste momentEr zijn een aantal fora, op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en effectiviteit, waar ik vanuit mijn expertise als uitstelgedragcoach actief op ben. En iedere keer weer is de vraag “Help, ik heb mezelf in de nesten gewerkt door mijn uitstelgedrag. Wie heeft er tips om mij hier van af te helpen?”.

Die vraag, en hij komt echt iedere week weer voorbij, lijkt op de volgende situatie: De bovenverdieping van je huis staat in brand en je staat beneden voor het huis met je emmertje met water en beseft dat het ‘m niet gaat worden. Dat je misschien toch wel wat hulp kunt gebruiken.

Gisteren, zeg maar, toen het huis nog niet in de fik stond.

In 10 dagen definitief van je uitstelgedrag af is dan een luxe die je je op dat moment niet denkt te kunnen veroorloven. En dus wil je die ene gouden tip. Meestal draait het uit op weer een laatste heroïsche inspanning van jouw kant en haal je toch je deadline. En soms heb je gewoon ronduit mazzel en blijkt de deadline toch niet hard vast te liggen. Net zoals die ene hoosbui het vuur toch kan blussen. Ja, er is wat schade maar niks wat niet te repareren valt, toch? En wat is nou een beetje stress?

Maar ook in dit o zo herkenbare geval, terwijl je midden in je uitstelgedragstress zit, is dit NU het beste moment om aan de slag te gaan met je uitstelgedrag. En geloof me, die 10 dagen om definitief van je uitstelgedrag af te komen, zullen terugkijkend de beste investering zijn die je ooit hebt gedaan.

De keuze is aan jou: Moeiteloos en met plezier aan de slag gaan en blijven of toch maar brandweerman (m/v) worden?

Wanneer besluit/besloot jij om te stoppen met uitstelgedrag? Laat het maar weten in de commentaren hieronder.

Bryan Tevreden – Uitstelgedrag stopt hier!

About the author

Bryan Tevreden

"Als je niet weet waar je naartoe wilt, dan heb je inderdaad ook geen tijd te verliezen"

Click here to add a comment

Leave a comment: