Het leven als een s.o.a.

Spijt

“Leven is een seksueel overdraagbare aandoening met een 100 procent kans op overlijden”

Deze quote ken je waarschijnlijk al en stamt uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. HIV en AIDS stonden volop in de belangstelling en die quote ontstond als reactie op alle doemscenario’s die de media over ons uitstortten.

De humor in de quote maakt het wel makkelijk om de waarheid in die quote te negeren. Want meestal acteren we niet met die waarheid in gedachten. En voor een uitsteller geldt dat nog sterker.

Nu is het makkelijker gezegd dan gedaan om met die waarheid in het achterhoofd te leven. Vaak is daar een dramatische gebeurtenis voor nodig om dat weer helder op het netvlies te krijgen.

Jaren geleden kreeg een vriend van me na een routine-onderzoek van zijn huisarts te horen dat hij keelkanker had. Het bleek onbehandelbaar te zijn. In het begin kon hij nog praten maar na een paar weken was dat niet meer mogelijk. Hij communiceerde vanaf toen via pen en kladblok.

Tijdens een van onze laatste ‘gesprekken’ vroeg ik hem hoe hij terug keek op zijn leven. In grote blokletters was zijn antwoord:

S P I J T !

SpijtHij had er spijt van dat hij zoveel dingen had uitgesteld. Verliefd geweest maar de vrouw in kwestie nooit durven aanspreken. Altijd geïnteresseerd geweest in reizen maar daar veel te weinig mee gedaan. Hield van lekker eten maar er nu spijt van dat hij nooit gestopt was met roken. Hij kon zich nog wel herinneren hoeveel lekkerder eten smaakte voor dat hij met roken begon.

En de lijst met spijt van alles wat hij had uitgesteld liep door op enkele kladblokvellen.

Dubbelzijdig.

Tussen het nieuws van zijn huisarts en het definitieve afscheid zaten 3 maanden.

Ik schrijf dit niet om je omlaag te trekken in doem en treurnis. Nee, besef van de eindigheid van je leven zou juist je grootste inspiratiebron moeten zijn!

Ik schreef het in een andere post al: Vandaag over een jaar wens je dat je vandaag begonnen was!

Bryan Tevreden – Uitstelgedrag stopt hier!

(Mocht je dit een waardevol artikel vinden deel het dan  via deze Twitter, Linkedin of Facebook links of de buttons onder dit artikel. Dank je wel!)

About the author

Bryan Tevreden

"Als je niet weet waar je naartoe wilt, dan heb je inderdaad ook geen tijd te verliezen"

Click here to add a comment

Leave a comment: