Het ‘Uitstelgedrag stopt hier’-Manifest (I)

By Bryan Tevreden / 11 februari 2013

Ik heb eerder al eens geschreven over het feit dat uitstelgedrag overwinnen nooit je einddoel kan zijn. En dat zal ik in de toekomst allicht nog wel in allerlei varianten voorbij laten komen. Net zoals ik het ook al eerder heb gehad over de niveaus waarop uitstelgedrag werkzaam is. Met als ultieme showstopper het niveau van zelfontplooiing waarbij dromen niet de kans krijgen om realiteit te worden.

Afgelopen week tijdens een presentatie over uitstelgedrag werd het me ineens heel duidelijk dat dit voor mij net zo geldt. Mijn doel is om jou van je uitstelgedrag af te helpen. Maar dat is niet mijn einddoel. Ik heb nog grootser plannen met jou. Maar daarvoor moeten we wel definitief afscheid genomen hebben van uitstelgedrag.

Dit moment van helder inzicht ging gepaard met frustratie, een enorme drive en een intense ontspanning.

Het was de intense ontspanning die je kunt voelen wanneer de puzzelstukjes eindelijk op hun plaats vallen en het grotere plaatje zich eindelijk ontvouwt. Een AH-erlebnis on speed zeg maar compleet met stadionlampen die aangingen.

Maar ook de frustratie van het besef dat ik nog niet duidelijk genoeg ben geweest in waar ik naartoe wil. De frustratie dat ik nog niet duidelijk genoeg ben geweest in voor wie dit allemaal bedoeld is. De frustratie dat ik zoveel talent en creativiteit om me heen verloren zie gaan puur omdat er nog niet afgerekend is met uitstelgedrag. En het maskeren met de standaard grapjes over uitstelgedrag maakt het echt niet minder schrijnend.

Het liefst zou ik jou, met je uitstelgedrag, bij je lurven grijpen en je door het proces heen trekken. Ja, je mag krabben, bijten, gillen, je gedrag intellectueel verdedigen, je achter humor verschuilen maar je gaat eraan geloven. En je uitstelgedrag ook.

Maar waarom zou je dat überhaupt moeten willen?

En daar ben ik dus niet duidelijk genoeg in geweest. Ik heb niet het grotere geheel geschetst. Ik heb niet die gezamenlijke meest prachtige droom met je gedeeld waar je je achter wilt scharen, waar je onderdeel van wilt zijn, waar je je aan wilt committeren.

En dat is dan waar de drive om de hoek komt kijken. Ik ben die droom nu aan het verwoorden in het ‘Uitstelgedrag stopt hier’-Manifest. Jawel, een echt manifest, met een levensinstelling, een toekomstvisie en de stappen daar naartoe. Zodat het duidelijk is waar je aan begint en waarom je afmaakt waaraan je begonnen bent. Omdat dit nog maar het begin is.

Het is de duidelijkheid die je verdient. Een duidelijkheid waar je ja tegen kunt zeggen. Of nee maar dan is dat ook duidelijk.

Wees dus gerust, het lag niet aan jou, het lag aan mij!

Maar ook dat excuus ga je binnenkort niet meer kunnen gebruiken :-). Wordt vervolgd in deel (II)

Bryan Tevreden – Uitstelgedrag stopt hier!

(Mocht je dit een waardevol artikel vinden deel het dan  via deze Twitter, Linkedin of Facebook links of de buttons onder dit artikel. Dank je wel!)

About the author

Bryan Tevreden

"Als je niet weet waar je naartoe wilt, dan heb je inderdaad ook geen tijd te verliezen"

Click here to add a comment

Leave a comment: