Het ‘Uitstelgedrag stopt hier’-Manifest (II)

By Bryan Tevreden / 18 februari 2013
Drive om van je uitstelgedrag af te komen

Nee, het manifest is nog niet af. Ik zit nog midden in het schrijfproces maar lang zal het niet meer duren. En direct daarna wil ik je om een gunst vragen. Maar eerst wil ik iets met je delen wat tijdens het schrijven van het manifest maar terug blijft komen.

Waarom wil je van je uitstelgedrag af? Waarom zou je überhaupt willen veranderen?

Ik heb die vraag al eens eerder in andere vermommingen gesteld. Het antwoord op die vraag is veel belangrijker dan je in eerste instantie misschien zou denken.

Wanneer ik die vraag vanaf het podium aan de zaal stel gaat het merendeel van de antwoorden over weg willen van de pijn:

 • ik wil niet meer de stress van het laatste moment
 • ik wil mijn partner/familie/omgeving en mezelf niet meer teleurstellen
 • ik wil niet meer de hele dag rondlopen met allerlei gedachten over wat ik nog moet doen
 • ik wil niet meer …

Alles is dus “niet”.

Wat er meestal aan ontbreekt is wat je wel wil.

En die vraag kun je ook op veel verschillende manieren stellen. Een van de voor mij meest inspirerende manieren is de combinatie van de volgende twee vragen:

 1. Wat wil jij uit het leven krijgen?
 2. Wat is het dat jij, uniek als je bent, kunt delen met/geven aan ons?

Drive om van je uitstelgedrag af te komenJouw antwoord op die vragen maakt je drive om te veranderen zoveel krachtiger dan alleen weg willen van de pijn. Nu zou je een heel proces kunnen bedenken rond het antwoord krijgen op die vragen. Maar als uitsteller ligt daar dan weer het gevaar op de loer van het je verliezen in het proces.

Houd het dus simpel. Gewoon even stil zitten met pen en papier, geen verdere afleiding en de antwoorden gewoon laten komen. Je antwoorden zullen de brandstof zijn op de weg naar het plezier, je weg naar ware zelfontplooiing. Zo simpel kan het soms zijn.

Ja, het vraagt moed om die simpele stap te zetten. En dit is de plek waar moedigen samenkomen. We kijken allemaal uit naar jouw antwoorden op die vragen in de commentaren hieronder.

Bryan Tevreden – Uitstelgedrag stopt hier!

p.s. Nog over die gunst die ik je wil vragen. Ik ben op zoek naar een paar reviewers van de draft van het manifest. De uitnodiging volgt via de mailing lijst.

(Mocht je dit een waardevol artikel vinden deel het dan  via deze Twitter, Linkedin of Facebook links of de buttons onder dit artikel. Dank je wel!)

About the author

Bryan Tevreden

"Als je niet weet waar je naartoe wilt, dan heb je inderdaad ook geen tijd te verliezen"

3 comments
silvia - 18 februari 2013

die ene zin van je ;….” dat de eigen antwoorden de brandstof zijn waarop …..” die kriebelt in onmiddelijkheid met zó een prettig energiek “ YES! “ door mn lijf! Focus op mijn Ja in plaats van dwalen in mn nee!

Reply
  Bryan - 18 februari 2013

  Volgens mij hebben we een begaafd poëet/dichteres in ons midden! 🙂

  Reply
Daan - 19 februari 2013

Casper weet het antwoord…

Reply
Click here to add a comment

Leave a comment: