Uitstelgedrag aanpakken? Uitstelgedrag overwinnen?

By Bryan Tevreden / 13 augustus 2012

Als je een gesprek over uitstelgedrag hebt dan gaat het bijna altijd over hoe kun je uitstelgedrag aanpakken of hoe kun je uitstelgedrag overwinnen. Een deel van het gesprek gaat dan steevast over hoe herkenbaar het allemaal is. Bijna iedereen heeft wel een of meerdere gebieden waarbij uitstelgedrag de kop op steekt.

uitstelgedrag aanpakken - uitstelgedrag overwinnenAls je uitstelgedrag iets structureels is, dan is die herkenning ergens natuurlijk wel prettig. Maar je bent eigenlijk voornamelijk op zoek naar de oplossing, misschien wel de gouden tip die jou voor eens en altijd van je uitstelgedrag zal bevrijden.

En ik kan je nu al voorspellen dat alle oplossingen en tips die doorgaans worden aangedragen je niet van je uitstelgedrag zullen bevrijden.

En de reden hiervoor is eigenlijk te simpel voor woorden en als je het nog niet eerder te horen hebt gekregen, is het ook moeilijk te geloven.

Vergelijk het met iemand die iedere dag hoofdpijn heeft. Alle adviezen die ze krijgt zijn het equivalent van “neem maar een asperientje, dat helpt”. En ja dat helpt. Maar het lichaam is niet gek en raakt gewend aan die dosering. Dus de hoofdpijn keert terug maar dan net iets heftiger. Het meest simpele is dan een asperientje met een sterkere dosering te nemen.

En ja, dat helpt. Maar het lichaam is niet gek en raakt gewend aan die dosering. Dus de hoofdpijn keert terug maar dan net iets heftiger. Volgens mij is het plaatje je nu wel duidelijk.

Het enige wat er in feite gebeurt is symptoombestrijding. En dat is waar de meeste “oplossingen” voor uitstelgedrag zich dan ook op focussen. Disciplinaire methodes en tips zijn symptoombestrijding. Time management technieken en tips zijn symptoombestrijding. Bioritme-synchronisaties zijn symptoombestrijding. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

En waarom is dat dan toch zo moeilijk om te zien?

Om deze reden:

Uitstelgedrag is niet het probleem, het is de oplossing!

Maar daarover meer in het volgende artikel in deze serie

Bryan Tevreden – Uitstelgedrag stopt hier!

Artikelen in deze serie:
  1. Uitstelgedrag en jouw Vrijheidsverklaring
  2. Uitstelgedrag overwinnen is nooit je einddoel.
  3. Uitstelgedrag aanpakken? Uitstelgedrag overwinnen?
  4. Uitstelgedrag is niet het probleem, het is de oplossing!
  5. Uitstelgedrag en Stress
  6. Uitstelgedrag: Je bent een energiesysteem!
About the author

Bryan Tevreden

"Als je niet weet waar je naartoe wilt, dan heb je inderdaad ook geen tijd te verliezen"

Click here to add a comment

Leave a comment: