Uitstelgedrag? Begin er niet aan!

By Bryan Tevreden / 10 september 2012
Hangmat - Uitstelgedrag: Begin er niet aan!

Het is nu begin september en we hebben net een licht tropisch weekend achter de rug. Een laatste restje Indian Summer zeg maar. Barbecue-geuren overal, volle terrassen en herinneringen aan de vakantie die is geweest.

Hangmat - Uitstelgedrag: Begin er niet aan!Want iedereen is ondertussen weer aan het werk en de scholen en de universiteiten zijn ook weer begonnen.

Dit is die periode waar alles nog fris is. De projecten worden weer opgepakt waar ze waren achtergelaten. En dat betekent meestal de mail box weer terug brengen tot een hanteerbaar volume en de eerste vergaderingen weer bijwonen.

In de collegebanken zijn de tentamens nog ver weg. De komende weken zullen de opdrachten en deadlines vanzelf binnenstromen.

Als zelfstandig ondernemer zijn de batterijen ook weer opgeladen. Acquisitie en netwerken staan weer op de agenda. En die paar offertes die nog geschreven moeten worden zijn een makkelijk te nemen hobbel.

Dit is ook de tijd dat, als je last hebt van uitstelgedrag, je nog makkelijk de ogen kunt sluiten voor de gevolgen van je gedrag. Ik bedoel, alles is nog onder controle en mogelijke deadlines liggen nog ver in de toekomst.

En op deze periode is een van de meest zinloze tips gebaseerd die je tegenkomt als het gaat om uitstelgedrag: Doe het voordat het een probleem wordt.

Maar als je echt behept bent met uitstelgedrag kun je echt helemaal niks met deze tip.

Het is net zo effectief als tegen een verslaafde zeggen dat hij de drug van z’n voorkeur niet meer moet gebruiken.

De reden waarom dit niet werkt is dat je het ene gedrag probeert tegen te gaan, te compenseren, door er ander gedrag tegenover te stellen. Het mogelijk gunstige effect is, op z’n best, zeer tijdelijk van aard.

Maar in feite heb je niks anders gedaan dan een nieuw intern conflict toevoegen. En het oude gedrag zal niet veel tijd nodig hebben om uiteindelijk toch te zegevieren.

Einstein zei het al: Je kunt de problemen in je leven niet oplossen met dezelfde soort gedachten als die waarmee je de problemen in je leven hebt geroepen.

Het is dus geen kwestie van gedrag tegenover gedrag, of gedachten tegenover gedachten. Werkelijke oplossingen overstijgen het probleem en komen tot de kern. En de beste oplossingen zijn daarnaast ook nog eens simpel en eenvoudig.

En een uitgebreid voorproefje daarvan vind je in de gratis download “de 5 dingen die je absoluut moet weten als je echt van je uitstelgedrag af wilt

Bryan Tevreden – Uistelgedrag stopt hier!

About the author

Bryan Tevreden

"Als je niet weet waar je naartoe wilt, dan heb je inderdaad ook geen tijd te verliezen"

Click here to add a comment

Leave a comment: