Uitstelgedrag en enthousiasme

By Bryan Tevreden / 10 december 2012
Uitstelgedrag en enthousiasme

Hoe gek het ook mag klinken maar als je last hebt van uitstelgedrag, dan is de kans groot dat je tot die groep van mensen behoort die zeer makkelijk te motiveren is. Sterker nog, je bent vanuit jezelf vaak al heel snel enthousiast over veel verschillende dingen. Maar over uitstelgedrag en motivatie zal ik een andere keer schrijven.

Maar uitstelgedrag als patroon weet ook nu weer creatief gebruik te maken van je enthousiasme. Dit is namelijk wat ik meer dan eens voorbij heb zien komen:

In je enthousiasme over van alles en nog wat voeg je steeds meer toe aan de dingen die je nu allemaal wilt doen. Dus je hebt je abonnement bij de sportschool weer opgepakt en je bent daadwerkelijk weer drie keer per week in de cardio-ruimte te vinden. Je hebt goede verhalen gehoord over het boek de Voedselzandloper, dus die heb je aangeschaft en je leest er iedere avond een stuk uit. En omdat lezen maar het halve werk is ben je naar aanleiding van het boek ook begonnen om je dieet aan te passen.

Uitstelgedrag en enthousiasmeOp het werk ben je de nieuwe marketinginzichten die je hebt opgedaan tijdens een recente training ook aan het vormgeven door iedere dag een potentiële klant te bellen en een promotieberichtje de sociale media ether in te slingeren. Daarnaast ga je nu ook iedere dag lunchen met een van je bestaande clienten om het contact te onderhouden.

Thuis heb je besloten minder lege televisieprogramma’s te kijken en meer te kiezen voor documentaires. En de zaterdagochtend besteed je nu als vrijwilliger aan een goed doel.

Maar op een dag, drie of vier weken later, word je uitgeput wakker en besef je dat het allemaal gewoon teveel is. Je zou kunnen besluiten één of twee dingen te laten vallen. Maar dat is niet hoe het werkt met uitstelgedrag. Je systeem is overbelast en van weeromstuit laat je alles vallen. Dus het is gedaan met het sporten, het boek heb je al een paar weken niet opengeslagen, je eet weer net zo ongezond als voorheen en op het werk is er nog maar weinig te merken van die laatste training.

Maar omdat je nu eenmaal snel weer enthousiast bent over het een of ander zal deze cyclus zich blijven herhalen. Ad infinitum.

Er is natuurlijk een weg uit deze vicieuze cirkel. Maar op dit moment ben ik heel benieuwd naar jouw eigen motivatie-stilstand-motivitatie-enz cyclus. Ik zie het graag verschijnen in de commentaren hieronder.

Bryan Tevreden – Uitstelgedrag stopt hier!

p.s. Mocht je dit een waardevol artikel vinden deel het dan  via deze TwitterLinkedin of Facebook links of de buttons onder dit artikel. Dank je wel!

About the author

Bryan Tevreden

"Als je niet weet waar je naartoe wilt, dan heb je inderdaad ook geen tijd te verliezen"

Click here to add a comment

Leave a comment: