Uitstelgedrag en geen zin hebben (I)

Trio Titanic oftewel Uitstelgedrag en geen zin klussen

Uitstelgedrag kan ogenschijnlijk toch ook voordelen hebben. Een daarvan is dat er toch iets gedaan wordt wat je eerder al had uitgesteld. Het is het fenomeen waarbij uitstelgedrag en geen zin hebben ineens goed samengaan.

Dit is de situatie:

Trio Titanic oftewel Uitstelgedrag en geen zin klussenStel, de deadline nadert voor het inleveren van dat verslag, dat report of die presentatie. Maar voordat je daaraan kunt beginnen zul je toch eerst je bureau moeten opruimen. Een karwei dat je tot nu toe ook al een paar weken had uitgesteld. Omdat je er gewoonweg geen zin in had. En in die jou vertrouwde chaos heb je ondertussen ook al weer je weg gevonden. Maar nu ineens, nu die deadline akelig dichtbij komt, besluit je  dat dit niet meer zo langer kan en moet je bureau eerst opgeruimd worden voordat je ook maar een begin kan maken met dat verslag.

Dus die opruimklus, waar je al weken tegenaan liep te hikken, pak je nu ineens voortvarend aan.

En zie, in een paar uur tijd heb je niet alleen je bureau volledig opgeruimd, je hebt deze gelegenheid ook gebruikt om je archief weer volledig opnieuw op te zetten, alles te rubriceren, van de juiste labels te voorzien en een index aan te leggen. En van geen zin hebben was al die tijd geen sprake.

Wow, wat ben ik vandaag toch goed bezig, gaat er door je hoofd. En na zoveel hard werk, verdien je wel even een break, een beloning. Een wandeling buiten, een zak chips, een Ben & Jerry’s Chocolate Dip Cookie. Als je echt hard gewerkt hebt, misschien wel alle drie. En laten we wel wezen, je hebt er al zoveel energie tegenaan gegooid vandaag, dat er echt geen inspiratie meer is voor een verslag, report of presentatie.

En veel mensen, jij incluis, zullen je vertellen dat je uitstelgedrag toch nog ergens goed voor is.

En ik ben hier om je te vertellen dat dat net zo zinvol is als het dek lopen schrobben van de Titanic nadat de ijsberg al geraakt is. De muzikanten op het dek maakten in ieder geval nog een bewuste keuze. En dat kunnen we van de schrobber niet zeggen.

Je hebt nu andere zorgen aan je hoofd. En dat besef je maar al te goed, al heb je dat dan tijdelijk kunnen maskeren door je druk-zijn en daaropvolgende beloning. Je zou het, wanneer je je ogen opendoet, misschien zelfs nog veel krommer kunnen maken. Je zou je kunnen gaan afvragen welke vreselijke taak er voor nodig zou moeten zijn om dat verslag nu wel te schrijven i.p.v. je te storten op het schoonmaken van je bureau.

Maar daarmee verval je in de trucjes en houd je het patroon alleen maar in stand. Er is zelfs een wetenschappelijke term voor het fenomeen waarbij je, geconfronteerd met je uitstelgedrag, niet kiest voor de meest nijpende taak maar voor die taak die minder dringend is. Zelfs als je die taak normaal ook zou uitstellen. Maar ik zal je die term besparen, want erover filosoferen is nog geen oplossing.

En er is wel degelijk een simpeler oplossing, eentje waarbij je het excuus van een nog op te ruimen bureau niet zult kunnen gebruiken. Dat omdat het nooit meer zover zal komen. Een simpele oplossing waarbij geen zin hebben een obstakel is dat tot het verleden behoort. Lees daarover meer in het gratis e-boek “De 5 dingen die je absoluut moet weten als je echt van je Uitstelgedrag af wilt”

Bryan Tevreden – Uitstelgedrag stopt hier!

(Titanic cartoon courtesy of Jiri Silva)

About the author

Bryan Tevreden

"Als je niet weet waar je naartoe wilt, dan heb je inderdaad ook geen tijd te verliezen"

Click here to add a comment

Leave a comment: