Uitstelgedrag en geen zin hebben (II)

UItstelgedrag en geen zin hebben: Platte band verwisselen

Er is nog een andere manier waarop uitstelgedrag en geen zin hebben samengaan. Ging het vorige keer nog over hoe uitstelgedrag ogenschijnlijk toch kan leiden tot iets gedaan krijgen, deze keer gaat het juist de andere kant op.

Geen zin hebben is pas een probleem als je je laat inspireren door de weg en niet de bestemming.

UItstelgedrag en geen zin hebben: Platte band verwisselenNiet alles in het leven is noodzakelijkerwijs leuk. Sommige dingen zijn nou eenmaal gewoon…euh niet leuk of hooguit neutraal. En dan maakt het op zich weinig uit wat je ervan vindt. Bijvoorbeeld, je bent ’s avonds laat op weg naar huis en ineens heb je een platte band. Je zet de auto aan de kant. Buiten stroomt de regen gestaag omlaag.

Als je vanavond nog thuis wilt komen zul je in actie moeten komen. En als dat je doel is, komt er ruimte voor  de oplossingen. Je zou iemand kunnen bellen om je op te pikken. Je zou iemand kunnen bellen om je te helpen die band te vervangen of je kunt zelf het reservewiel eronder leggen. Je zou zelfs kunnen besluiten om te gaan liften, regen of geen regen.

Geen zin hebben verandert helemaal niets aan de situatie.

En dat is niet helemaal waar. Geen zin hebben kost je energie en maakt je ook minder creatief. Als je van je uitstelgedrag bevrijd bent dan zul je ervaren dat geen zin hebben totaal niet meer van belang is. Je doet simpelweg dat waar de situatie op dat moment om vraagt. Of je laat het doen, net wat jou beter uitkomt. En dat is pas echte bevrijding, ervaren dat geen zin hebben geen vat meer op je heeft.

Mijn oma zaliger heeft mij die les ooit eens meegegeven, al begreep ik toen de diepgang nog niet. Ze vroeg mij om een klusje uit te voeren. Een klusje waar ik op dat moment echt geen zin in had. Ik liet mijn oma heel voorzichtig weten dat ik er geen zin in had. Mijn oma keek me vriendelijk en tegelijkertijd streng aan en zei: “Het kan ook zonder zin!”

En dat is waar, o zo waar.

Het mooie is, dat wanneer je dat eenmaal beseft, het geen zin hebben als sneeuw voor de zon verdwijnt. Dat klusje zal misschien nooit je meest favoriete bezigheid worden maar je zal er niet meer door in de weerstand schieten. En dat is een teken dat je aan het leren bent om je te laten inspireren door de bestemming en niet door de stappen onderweg.

Bryan Tevreden – Uitstelgedrag stopt hier!

(photo courtesy of jcmedia)

About the author

Bryan Tevreden

"Als je niet weet waar je naartoe wilt, dan heb je inderdaad ook geen tijd te verliezen"

Click here to add a comment

Leave a comment: