Uitstelgedrag en gezondheid

By Bryan Tevreden / 29 oktober 2012
Uitstelgedrag en gezondheid

Uitstelgedrag en gezondheid zijn al eerder voorbij gekomen toen we het o.a. hadden over de verschillende vormen van stress die gepaard gaan met uitstelgedrag. Maar onderzoek wijst uit dat er op dit gebied nog veel meer aan de hand is.

Wist je dat:

  • uitstelgedrag een hogere verslavingsgevoeligheid voorspelt. In gewoon Nederlands betekent dat bijvoorbeeld dat mensen met uitstelgedrag die alcohol drinken, vaker meer drinken dan ze eigenlijk van plan waren dan andere mensen die ook alcolhol drinken. Dit is een uiting van het patroon van moeite met zelf-regulering. En dat geldt voor alle mogelijke verslavingen (eten, drinken, drugs, gaming, internet, seks,…)
  • uitstellers een verminderde mentale gezondheid hebben doordat ze geneigd zijn zichzelf allerlei leugens te vertellen. Bijvoorbeeld “Ik doe het morgen wel, of straks wanneer er ik er meer zin in/meer energie/meer inspiratie voor heb”. Of die andere klassieker “Ik werk het beste onder druk!”. Helaas is die laatste een hardnekkige mythe waar alleen de uitsteller van overtuigd is. Het voelt namelijk ook zo voor de uitsteller.
  • uitstelgedrag-stress een grote fysieke impact heeft op het lichaam. Het uit zich in een lagere weerstand (vaker verkouden of griep), meer maag- en darmklachten en slaapgebrek. Het trekt ook een zware emotionele wissel op partners en collega’s. Het ondermijnt het vertrouwen in elkaar en leidt tot wrok.

Uitstelgedrag en gezondheidNu zou je kunnen denken “Ja, maar bij mij is het nog niet zo erg”. En dan hoop ik echt oprecht dat dat ook zo is. De andere kant is namelijk dat een uitsteller vaak de laatste is om te zien hoe ernstig de situatie is. Dat komt door die ‘kleine’ leugentjes die ze zichzelf vertellen maar ook omdat het lichaam heel wat misbruik kan hebben voordat het echt begint te protesteren.

Dus al die uitstelgedragmomenten die komen en uiteindelijk ook weer gaan mogen op zichzelf staand misschien niet zo’n grote impact hebben maar keer op keer wordt er weer meer stress opgeslagen in het lichaam. En dat ga je op den duur wel merken. En in dit geval zou ik willen zeggen, liever vroeger dan later!

Dus mocht je nog een extra reden nodig hebben om jezelf van je uitstelgedrag te bevrijden, besef dan dat uitstelgedrag en een gezonde levenswijze echt niet samengaan.

O, en had ik al verteld dat uitstelgedrag-stress een verhoogde kans geeft op impotentie en frigiditeit?

Bryan Tevreden – Uitstelgedrag stopt hier!

About the author

Bryan Tevreden

"Als je niet weet waar je naartoe wilt, dan heb je inderdaad ook geen tijd te verliezen"

Click here to add a comment

Leave a comment: