Uitstelgedrag en goede voornemens II

By Bryan Tevreden / 17 december 2012
Brandend hart

In een vorig artikel ging het nog over hoe de meeste goede voornemens een voortijdige zachte dood sterven. En hoe uitstelgedrag daarin alleen maar als een versneller werkt.

Maar dit is wel de tijd van het jaar om toch vrolijk en wel bezig te zijn met de goede voornemens voor het volgend jaar. En goede voornemens, de naam zegt het al, dragen iets goeds in zich. Ze zijn een reflectie van de hoop op nog betere tijden, van het geloven in positieve verandering en het vertrouwen in eigen kunnen.

Dus genoeg redenen om er wel mee bezig te zijn. En laten we, nu voor het moment, net doen alsof je geen last hebt van uitstelgedrag. Wat maakt een goed voornemen dan tot een echt werkelijk super goed ‘goed voornemen’?

En daarmee bedoel ik dan niet zozeer inhoudelijk hoe dat eruit zou moeten zien maar welke kwaliteiten zou een goed voornemen moeten hebben om er echt voor te kunnen gaan? En ook om er voor te kunnen blijven gaan?

Hint: Wat als je je moest beperken tot slechts één goed voornemen voor het komend jaar? Wat zou je dan kiezen? Hoe ziet dat plaatje eruit, hoe anders voelt het, wat ruik je, hoe anders loop jij er dan bij, hoe anders beweeg je  en hoe anders praat je? En hoe anders ziet je omgeving eruit?

Neem even de tijd om dit volledig in je fantasie te ervaren totdat je cellen er volledig van doordrongen zijn. Als een volledig verzadigde spons die niet nog meer water kan opnemen.

In de hint zit meteen de, naar mijn mening, belangrijkste kwaliteit van een super goed voornemen besloten.

Brandend hartDie belangrijkste kwaliteit is dat het plaatje zo aantrekkelijk moet zijn dat daarin al alle motivatie en drive opgesloten zit. Het is als een eeuwig brandend vuur dat zelfs de zwaarste stormen en buien kan trotseren.

Dat vuur is zo krachtig dat de weg er naartoe in feite niet echt belangrijk is. Die weg is hooguit als proces interessant en leerzaam. Maar het is niet de weg die de motivatie levert, het is dat einddoel.

En dit is tegelijkertijd ook een goede test voor ieder voornemen dat je mocht hebben. Als je naar dat plaatje kijkt, waarin alles volbracht is, hoor je dan ergens nog een ‘Ja maar, het moet wel of niet zus of zo op die manier…’ dan weet je meteen dat dit geen super voornemen is.

Ik ben heel benieuwd naar wat volgens jou de absoluut noodzakelijke kwaliteiten zijn van een super voornemen. Laat maar weten in de commentaren hieronder. En als bonus mag je ook je eigen super voornemen delen. Ik geef een exemplaar van mijn boek weg voor het meest inspirerende antwoord!

Bryan Tevreden – Uitstelgedrag stopt hier!

p.s. Het super voornemen voor volgend jaar is natuurlijk om definitief afscheid te nemen van je uitstelgedrag 🙂
p.p.s. Mocht je dit een waardevol artikel vinden deel het dan via deze TwitterLinkedin of Facebook links of de buttons onder dit artikel. Dank je wel!

About the author

Bryan Tevreden

"Als je niet weet waar je naartoe wilt, dan heb je inderdaad ook geen tijd te verliezen"

4 comments
Martine Steur - 17 december 2012

Een goed voornemen werkt als je er 100% achter staat en als je het ECHT wilt, met alle cellen in je lichaam! Mijn goede voornemen is om mijn eigen bedrijf op te zetten, in Regenisis Healing, het (laten) resetten van je lichaam.

Reply
Bryan - 17 december 2012

Mijn definitie van een super goed voornemen staat hierboven maar ik was nog vergeten mijn eigen super goed voornemen voor 2013 te delen:

Vorig jaar een knieoperatie ondergaan en tot nu toe is de kracht en stabiliteit nog niet volledig teruggekeerd. Dus voor 2013 wordt het een stralend gezond lichaam waarbij ik in staat ben minstens tweemaal mijn eigen gewicht, totaal 140 kg, te ‘squatten’. Ik begin vanaf nul en de foto’s volgen!

Reply
Suchita Peeters - 13 december 2013

Hallo Bryan,

met veel belangstelling je artikelen over uitstelgedrag gelezen, inspirerend!
Ik herken het deels uitstelgedrag vertonen en waar het uit voort is gekomen (zwijgend verzet tegen autoriteit), dat was een eye opener.

Mijn super voornemen voor 2014 is om met ccmSaba als psychotherapeut een goed lopend bedrijf van de grond te krijgen op Saba, Dutch Caribbean. Ik weet dat het goed gaat lopen omdat als ik visualiseer hoe het zal zijn, hoe ik me zal voelen, h0e het er uit ziet, wat ik doe, hoe ik daarbij ben, wat ik voor anderen kan betekenen, hoe ik me verder kan ontwikkelen, wat het mij en anderen brengt, dat ik heel enthousiast en blij ervan word. Voor mij is dat het belangrijkste criterium. ‘Verliefd’ voelen op wat ik zie, hoor, beleef, voel in mijn voorstelling van hoe het zal zijn. Gelukkig voelen, vlinders in mijn buik, brede smile op mijn gezicht. Dit is echt wat ik wil!

Hartelijke groet en succes!

Reply
  Bryan Tevreden - 15 december 2013

  Hi Suchita,

  Ja, dat zwijgend verzet tegen autoriteit is er eentje die vaak over het hoofd wordt gezien. Maar dat is nu eenmaal de aard van ondergronds verzet.

  Wat heb je een prachtig voornemen voor 2014. Hou ons allemaal op de hoogte, hier of op de Facebook-pagina. Dan blijven we elkaar inspireren.

  Tropische groet en succes!

  Reply
Click here to add a comment

Leave a comment: