Uitstelgedrag en Stress

By Bryan Tevreden / 27 augustus 2012

Uitstelgedrag en stress gaan hand in hand. En op meer dan één manier helaas…

De meest voor de hand liggende manier waarop uitstelgedrag en stress samengaan, is natuurlijk de stress direct veroorzaakt door uitstelgedrag. Je hebt die vorm van stress waarbij je het studeren voor je examen, het opstellen van dat rapport voor de aandeelhoudersvergadering, je gelofte opschrijven voor je huwelijk, zo ver voor je uit hebt geschoven, dat er nu, veels te laat, wel aan moet beginnen, wil je morgen geen flaterfiguur slaan.

Dat is de lichte paniek stress die gepaard gaat met klamme handen, hartkloppingen, racende gedachtes in je hoofd, of juist totaal inspiratieloos wezen. Daar komen dan ook nog verkrampte opgetrokken schouders bij, een knoop in de maag, een dichtgeknepen keel en een adem waar je de stress vanaf kunt schrapen.

En het maakt me niet uit hoe hard je roept dat je juist dan je beste werk aflevert, het is en blijft roofbouw op je lichaam en geest. En die uitspraak van “je beste werk”, doe je alleen maar omdat je nog niet hebt ervaren dat je beste werk ook kan voortkomen uit totale ontspanning.

Dit is de ik-moet-het nu-voorbereiden-stress.

Wat daar vaak nog bijkomt is de ik-moet-nu-presteren-stress waarbij je datgene wat je hebt voorbereid, ook daadwerkelijk moet gaan tonen. En afhankelijk van je mate van voorbereiding, je resultaat van je voorbereiding zeg maar, kunnen daar weer precies dezelfde paniek-uitingen mee gepaard gaan.

Maar net zo slopend is de stress in de periode dat je daadwerkelijk aan het uitstellen bent. Je kunt dan ogenschijnlijk ontspannen zittend op de bank naar die film kijken, maar in je achterhoofd weet je dat je deze kostbare tijd eigenlijk aan de voorbereiding van datt project moet besteden. Je lichaam reageert er misschien in het moment, minder heftig op maar de stress bouwt zich evengoed gestaag op.

Dat is alles bij elkaar wel een heleboel stress waar je jezelf aan blootstelt. Die stress zal uiteindelijk ergens naartoe moeten.

Het bijzondere, het mooie, het funeste, (net wat je wilt) van dit systeem, is dat stress op zijn beurt weer meer uitstelgedrag stimuleert.

En deze laatste zin is cruciaal als het gaat om effectief en definitief afrekenen met uitstelgedrag. En de vraag die je je daarbij moet stellen is: Wat was er eerst? Uitstelgedrag of Stress? We hebben het echt over een kip en het ei – probleem. Maar daarover meer in het volgende artikel in deze serie.

Ik ben heel benieuwd op welke andere manieren jij in je lichaam en geest merkt, dat je iets belangrijks aan het uitstellen bent. Ik lees het graag in de commentaren hieronder.

Bryan Tevreden – Uitstelgedrag stopt hier!

Volgende halte: Uitstelgedrag – Je bent een energiesysteem!

Artikelen in deze serie:
  1. Uitstelgedrag en jouw Vrijheidsverklaring
  2. Uitstelgedrag overwinnen is nooit je einddoel.
  3. Uitstelgedrag aanpakken? Uitstelgedrag overwinnen?
  4. Uitstelgedrag is niet het probleem, het is de oplossing!
  5. Uitstelgedrag en Stress
  6. Uitstelgedrag: Je bent een energiesysteem!
About the author

Bryan Tevreden

"Als je niet weet waar je naartoe wilt, dan heb je inderdaad ook geen tijd te verliezen"

Click here to add a comment

Leave a comment: