Uitstelgedrag en time management (I)

Time management is niet de oplossing voor uitstelgedrag

Er gaat werkelijk waar geen week voorbij of er verschijnt weer een artikel op het web waarbij de link wordt gelegd tussen uitstelgedrag en time management. En zonder uitzondering worden allerlei time management tips aangeboden als oplossing voor uitstelgedrag. En ik zal je heel veel teleurstelling besparen:

Time management is NIET de oplossing voor uitstelgedrag.

Mensen die met die oplossing komen hebben echt geen idee wat uitstelgedrag nou precies is. Sterker nog, ik vermoed dat ze er zelf nooit last van hebben gehad. En vriendelijker dan op deze manier kan ik het echt niet zeggen. En het maakt me echt niet uit wat voor gevestigde naam het is als productiviteits-goeroe of succes-coach. Als je daarmee komt aanzetten sla je de plank volledig mis.

Het gaat mis bij het simpele feit dat uitstelgedrag niet gezien wordt voor dat wat het werkelijk is. Of eigenlijk voor het samengesteld geheel dat het is. Ik heb het al eerder beschreven en ik weet dat dit niet de laatste keer is dat ik er over zal schrijven. Maar onthoud dit:

  1. Uitstelgedrag is gedrag, het is een patroon dat getriggerd wordt door een externe omstandigheid.
  2. Uitstelgedrag is niet het probleem, het is de oplossing. Het is een symptoom voor een onderliggend probleem.

En als je punt 2) niet kunt zien dan is de kans groot dat je je gaat focussen op het aanpakken van punt 1). En dat is precies wat alle time management tips doen.

Time management is niet de oplossing voor uitstelgedragVergelijk het met een alcolhol- of drugsverslaafde. Stel je even de effectiviteit voor van het opgeheven vingertje dat tegen die verslaafde zegt: “Denk eraan, niet meer spuiten, slikken of drinken!”. En vergeet niet om er ook nog eens streng bij te kijken terwijl je dat zegt.

En op een soortgelijke manier zeggen alle time management tips, met datzelfde opgeheven vingertje,  “Kom op joh, niet meer uitstellen!”.

En ja, dat kan een tijdje werken. Je beleeft een tijdje de euforie van iets op tijd gedaan te hebben. En trouw aan een van de time management tips vier je je succes ook. En de tijd verstrijkt. En op een dag besef je dat je toch weer in  je oude uitstelgedrag bent teruggevallen.

Time management heeft echt wel zijn waarde. Maar pas nadat je jezelf van je uitstelgedrag hebt bevrijd. Alles wat je er daarvoor aan tijd aan besteedt is wasted time management.

Bryan Tevreden – Uitstelgedrag stopt hier!

(photo courtesy of Rodrigo Valladares)

About the author

Bryan Tevreden

"Als je niet weet waar je naartoe wilt, dan heb je inderdaad ook geen tijd te verliezen"

2 comments
Daantje Heinz - 15 oktober 2012

Helemaal mee eens Bryan, ben blij dat ik een artikel over Time management las en dacht,hè, gaat dit zo wel werken, doorgestuurd naar de expert YOU dus en zie eens de maandag er op een blog, waar ik WEL iets mee kan!
Blij je aandachtig volgen en doe er mijn voordeel mee!

Reply
    Bryan - 15 oktober 2012

    Daantje, inderdaad nog bedankt voor de trigger. Ik had al in gedachten om hierover te schrijven omdat het misverstand dat time management de oplossing is voor uitstelgedrag door zo weinigen wordt herkend.

    Jouw berichtje heeft me doen besluiten om er nu al over te schrijven. En sterker nog, er komt ook nog een deel II.

    Reply
Click here to add a comment

Leave a comment: