Uitstelgedrag en time management (II)

In het vorige artikel in deze reeks over uitstelgedrag en time management had ik het over waarom zoveel mensen de fout blijven maken om time management aan te dragen als de oplossing voor uitstelgedrag.

Na het lezen daarvan weet jij ondertussen nu beter. Maar ik zal je nog een paar herkenningspunten geven waarmee je het kaf van het koren kan gaan scheiden. Als je een van de volgende zaken tegenkomt moeten er al alarmbellen gaan rinkelen.

1. 3/ 5/ 7/ 10/ …/ 101 tips om uitstelgedrag te voorkomen of om van je uitstelgedrag af te komen. Of die andere variant: De Gouden Tip. Tips zijn in dit geval echt niet de oplossing die tot een blijvende gedragsverandering leiden.

Een van de meest sprekende voorbeelden daarvan kwam ik tegen op een site met tips waarbij iemand in de commentaren de schrijver bedankte voor de tips. Hij was blij met de herinnering aan deze tips omdat ze de eerste keer zo goed werkten en hij ondertussen toch weer was vervallen in uitstelgedrag, omdat hij ze vergeten was. Ik hoop niet dat ik het kromme van deze situatie hoef uit te leggen…

2. Alle adviezen die beginnen met ‘Doe het Nu!’ en de ontelbare varianten daarop. Alsof iemand die last heeft van uitstelgedrag daar zelf niet op kan komen. Hoe goed bedoeld ook, het blijft een intellectuele belediging in een zeer vriendelijke verpakking. Dat dan weer wel.

3. Alle adviezen waarbij je gewoon streng moet wezen voor jezelf. Of waarbij je gewoon sterk moet wezen. ‘Kom op je kunt, als je het maar graag genoeg wilt.’  In het vorige artikel maakte ik al de vergelijking met een verslaafde. Dit is een uiting van het falende opgeheven vingertje en de daarbij behorende strenge blik in de ogen.

4. Alle adviezen die erop gericht zijn je tijd anders in te delen: mono-tasken i.p.v. multi-tasken, werken met tijdsblokken, het moeilijkste eerst doen, afleidingen blokkeren/verwijderen, werken met deadlines, etc. Allemaal nuttig maar geen oplossing voor uitstelgedrag.

5. Adviezen over sociale druk en beloning: Afspraken maken met anderen en straffen en beloningen in het vooruitzicht stellen als je het niet/wel haalt. De wortel en de zweep. Er zijn elegantere en effectievere methodes om tot een gedragsverandering te komen.

Aan time management tips en methodes zal nooit een tekort wezen. En de beste methodes bieden je een coherent geheel waarin je tot een creatieve en productieve flow kunt komen. Maar zolang je nog met uitstelgedrag behept bent is dat iets waar je je later mee bezig mag gaan houden. Tot die tijd kun je het rijtje hierboven gebruiken om het kaf van het koren te scheiden. En misschien beter nog, kun je je tijd besteden aan daadwerkelijk van je uitstelgedrag afkomen. Laat dat dan mijn tip wezen :-).

Bryan Tevreden – Uitstelgedrag stopt hier!

About the author

Bryan Tevreden

"Als je niet weet waar je naartoe wilt, dan heb je inderdaad ook geen tijd te verliezen"

Click here to add a comment

Leave a comment: