Uitstelgedrag en verveling

Uitstelgedrag en verveling

Ik heb mensen uitstelgedrag en verveling met elkaar in verband horen brengen. Maar meestal blijkt dan dat ze verveling en ergens geen zin in hebben door elkaar halen. Over uitstelgedrag en geen zin hebben heb ik hier en hier al geschreven.

Verveling is een totaal ander beestje.

Uitstelgedrag en vervelingVerveling kan ik me voorstellen als je nog op de lagere school zit en het is de derde week van de grote zomervakantie en je weet echt niet meer wat je moet gaan doen. Alle boomhutten zijn al gebouwd, je hebt al een hele week in het zwembad doorgebracht en het is veel te warm om te gaan rolschaatsen.

Maar die jaren liggen al lang achter je.

Verveling is niets anders dan niet volledig betrokken zijn bij het huidige moment. Je bent er simpelweg niet meer helemaal bij. Je kunt je vervelen tijdens college, tijdens die vergaderingen waar geen einde aan lijkt te komen, tijdens een routineklus en zelfs tijdens seks.

Maar in alle gevallen is het dan aan jou om het interessanter te maken. Meestal komen er allerlei protesten als ik dit zeg, totdat ik het voorbeeld van de seks aanhaal. En dan wordt het ineens wel duidelijk. Je kunt vragen stellen tijdens het college, je kunt actief oplossingen gaan bedenken tijdens de vergadering, je kunt creatievere manieren zoeken om die routineklus nog beter te kunnen doen en je kunt meer passie inbrengen tijdens de seks.

En als dat allemaal niks uithaalt, dan zorg je ervoor dat je er niet meer aan hoeft deel te nemen.

Colleges hebben dictaten, syllabi en/of staan online en kun je buiten de colleges om doornemen. Vergaderingen hebben notulen en actiepunten die je buiten de vergadering om door kunt nemen. Het is sowieso goed om geen tijd te verspillen aan vergaderingen. Routineklussen zullen er altijd zijn en betekenen dat je het werk ontgroeid bent. En voor betere seks moet je minimaal met z’n tweeën zijn, die deze intentie delen…

Maar met uitstelgedrag heeft dit alles helemaal niks te maken.

Mocht je je een volgende keer vervelen denk dan aan de woorden van Captain Picard uit de StarTrek series:“Number One , engage!”

En dat is alles wat het vraagt. Engage, wees er met hart en ziel bij betrokken. In deze prachtige wereld met alles dat erom vraagt om door jou ontdekt en beleefd te worden is het hard werken om je je te kunnen vervelen!

Bryan Tevreden – Uitstelgedrag stopt hier!

(photo courtesy of Maja Lampe)

About the author

Bryan Tevreden

"Als je niet weet waar je naartoe wilt, dan heb je inderdaad ook geen tijd te verliezen"

2 comments
Marcel - 10 oktober 2012

“Het leven onvoorbereid tegemoet te treden heeft een ongekende schoonheid. Het leven heeft dan een prilheid, een jeugd; het leven heeft dan een vloeiendheid en een frisheid. En wanneer het leven zoveel verrassingen heeft, zal verveling zich nooit in je kunnen nestelen.” Niet van mij, maar van Osho. Benieuwd of hij wel eens wat uitstelde… 😉

Reply
    Bryan - 10 oktober 2012

    Osho is van veel dingen beschuldigd: fraude, hedonisme en meest van al toch wijsheid. Maar uitstelgedrag… nah.

    Reply
Click here to add a comment

Leave a comment: