Waarheid te midden van onbegrip en zelfbedrog

Loskomen van uitstelgedrag kan soms een heel moeizame weg zijn. En dan nog niet eens het daadwerkelijke loskomen want er zijn manieren om dat snel en effectief te doen.

Het moeizame zit hem meer in de weg naar het moment dat het licht eindelijk aangaat en je het besluit neemt om een eind te maken aan je uitstelgedrag.

Bijna iedereen is wel bekend met de gevolgen van uitstelgedrag. En als je zelf het beeld hebt dat het eigenlijk allemaal wel meevalt dan doe je er goed aan om je omgeving eens te vragen wat ze meekrijgen van jouw uitstelgedrag! Dit soort waarheidsvinding is sowieso altijd wel nuttig om eens in de zoveel tijd te doen.

Het licht van de waarheidMisschien dat je dan voor het eerst in je leven te horen krijgt dat je eigenlijk niet te genieten bent wanneer je voor de zoveelste keer met deadline-stress zit. Of misschien wel dat collega’s ondertussen hebben geleerd hoe om jouw onbetrouwbaarheid heen te werken. Of dat sommigen gestopt zijn om je iets te vragen. Of…

Dit is wel het soort waarheid dat het licht kan doen aangaan. Het kan net dat extra beetje momentum zijn dat je nodig hebt om jezelf serieus te nemen.

Het kan ook het juiste anti-gif zijn tegen iedere vorm van zelfbedrog die je je ondertussen eigen gemaakt hebt. Dat zelfbedrog, bijvoorbeeld, waarbij je bent gaan geloven dat je die extra stress nodig hebt om tot je beste werk te komen. Of dat zelfbeeld waarbij je bent gaan geloven dat jij nu eenmaal zo bent. Of de gedachte dat het simpelweg een kwestie is van discipline en gewoon harder je best doen.

En het komt allemaal voort uit onbegrip.

Onbegrip over wat uitstelgedrag nu werkelijk is. Je omgeving kan vaak maar niet begrijpen waarom je doet wat je doet als het om jouw uitstelgedrag gaat. En eerlijk gezegd begrijp jij het meestal ook niet. Als ik vertel dat uitstelgedrag niet het probleem is maar de oplossing, word ik vaak nog heel glazig aangekeken.

Maar als de uitleg uiteindelijk landt, dan ligt de weg open naar blijvende verandering. En dat is het soort waarheid dat je zoekt te midden van al het onbegrip en zelfbedrog.

Ik ben heel benieuwd naar jouw moment van de waarheid. Het moment waarop je besloot dat er een eind moest komen aan jouw uitstelgedrag. Deel het in de commentaren hieronder.

Bryan Tevreden – Uitstelgedrag stopt hier!

(Mocht je dit een waardevol artikel vinden deel het dan  via deze Twitter, Linkedin of Facebook links of de buttons onder dit artikel. Dank je wel!)

About the author

Bryan Tevreden

"Als je niet weet waar je naartoe wilt, dan heb je inderdaad ook geen tijd te verliezen"

Click here to add a comment

Leave a comment: