Waarom uitstelgedrag overwinnen je hoogste prioriteit is (II)

By Bryan Tevreden / 31 december 2012
uitstelgedrag-stress

In deel 1 ging het nog over gemiste kansen en hoe je die als inspiratie kunt gebruiken om te besluiten definitief van je uitstelgedrag af te komen. Zoals beloofd ga ik het nu hebben over waarom het cruciaal is voor je levensgeluk om uitstelgedrag te overwinnen.

Op het fysieke niveau creëert uitstelgedrag keer op keer weer stress. Het is nagenoeg onvermijdelijk dat je in je leven momenten van stress gaat ervaren. Dus dat is niet het probleem. Tenminste, wanneer je hebt geleerd die stress ook weer uit je lijf te laten vloeien.

Maar het feit dat er uitstelgedrag is vertelt mij dat dat niet het geval is. Sterker nog, iedere keer dat je weer uitstelgedrag-stress ervaart wordt die specifieke stress-knoop alleen maar groter. En dat heeft tot gevolg dat het een volgende keer alleen maar makkelijker wordt om het uitstelgedrag-patroon te triggeren.

uitstelgedrag-stressDit soort stress is als langzaamwerkend gif. Je kunt het vergelijken met jarenlang ongezond eten of roken. Het is een voortdurende aanslag op je lichaam en geest en je kunt het ook lang volhouden om de steeds duidelijker wordende gevolgen van je gedrag te negeren.

Tot die dag dat je dat niet meer kunt. En soms is dat een eigen keuze. En soms wordt die keuze voor je gemaakt. En dat laatste is bijna altijd veel pijnlijker.

Uitstelgedrag ondermijnt ook het gevoel van veiligheid en zekerheid. En dit is een van de vele paradoxen van uitstelgedrag. Zoals ik al eerder schreef, uitstelgedrag is niet zozeer een probleem als wel een oplossing. Het is helaas wel een oplossing waaraan een heel duur prijskaartje hangt.

Wat ook je dieper liggende reden mag zijn voor uitstelgedrag, de uitkomst van je uitstelgedrag is, alles overziend, heel voorspelbaar. Bijvoorbeeld: een ontkenningsfase met de relatieve rust, dan stress en/of paniek, gevolgd door een adrenaline-fase en tenslotte euforie en ontlading. En dan weer een nieuwe ontkenningsfase,…

Dat is dus de zekerheid die je hebt.

De onzekerheid en onveiligheid zit daarin dat uitstelgedrag je in de meest ongewenste situaties kan plaatsen. Situaties waarin je ook nog eens niet terug kunt vallen op die vaardigheden waarop je normaliter wel kunt bouwen. Kortom je kunt jezelf niet vertrouwen.

En dit is nog maar het begin. In het afsluitende deel 3 komen de volgende niveaus aan bod. Voor nu, wil ik je, net als bij deel 1, uitnodigen om jouw meest bijzondere gemiste kansen te delen. Niet onderaan dit artikel maar in de commentaarsectie van deel 1. En ja, er is nog steeds een exemplaar van ‘Oops, I didn’t do it again – in 10 dagen definitief van je uitstelgedrag af!’ te winnen.

Bryan Tevreden – Uitstelgedrag stopt hier!

(Mocht je dit een waardevol artikel vinden deel het dan  via deze Twitter, Linkedin of Facebook links of de buttons onder dit artikel. Dank je wel!)

Artikelen in deze serie:
  1. Waarom uitstelgedrag overwinnen je hoogste prioriteit is (I)
  2. Waarom uitstelgedrag overwinnen je hoogste prioriteit is (II)
  3. Waarom uitstelgedrag overwinnen je hoogste prioriteit is (III)
  4. Waarom uitstelgedrag overwinnen je hoogste prioriteit is (IV)
About the author

Bryan Tevreden

"Als je niet weet waar je naartoe wilt, dan heb je inderdaad ook geen tijd te verliezen"

Click here to add a comment

Leave a comment: