Waarom uitstelgedrag overwinnen je hoogste prioriteit is (III)

By Bryan Tevreden / 7 januari 2013

In deel 1 ging het over gemiste kansen en inspiratie. Deel 2 ging over het fysieke niveau van stress en de gevoelens van onzekerheid en onveiligheid. Maar er zijn nog meer redenen waarom uitstelgedrag overwinnen je hoogste prioriteit is als het gaat om je levensgeluk.

Uitstelgedrag werkt altijd op een negatieve manier door in de relaties die je aangaat. En relaties moet je in dit geval heel breed zien: familie, vrienden, partners, collega’s, enz.

En hoe intiemer en intenser de relatie hoe sterker het effect zal zijn.

Uitstelgedrag en relatiesUitstelgedrag ondermijnt het saamhorigheidsgevoel. Ongewild maakt het je op sommige vlakken een buitenbeentje en niet op een positieve manier. Als kennis kun je er nog omheen lopen. Als partner is dat nagenoeg onmogelijk.

En dus zullen er irritaties zijn. In het begin wordt het nog goed gepraat. Dan volgen de vruchteloze discussies en tenslotte worden die discussies ontweken en gaan de frustraties ondergronds. Daar kunnen ze rustig broeien en etteren om op de meest ongelegen momenten tot uitbarsting te komen.

Het volgende niveau waarop uitstelgedrag inspeelt is dat van waardering, erkenning en zelfrespect.

Uitstelgedrag knaagt aan de waardering en erkenning die je van anderen krijgt. Je kunt nog zo goed zijn, zo briljant zelfs,  als de gevolgen van jouw uitstelgedrag maar zichtbaar of voelbaar genoeg zijn dan wordt die waardering voor jou langzaam maar gestaag uitgehold.

En ook je zelfrespect lijdt eronder. Als ‘uitsteller’ ben je maar al te goed bekend met deze vraag:

“Waarom doe ik mezelf dit iedere keer toch weer aan?”

En dit zet de deuren wagenwijd open voor allerlei gedachten die niet bijdragen aan een positief zelfbeeld.

Ik had vooraf gedacht dat dit het afsluitende deel 3 zou worden. Maar je hebt nu al genoeg om op te zitten broeden en tot het besluit te komen dat dit het moment is om een eind te maken aan je uitstelgedrag. En bovendien is er nog een niveau waarop uitstelgedrag inwerkt. Maar daarover meer in het afsluitende deel 4.

Voor nu, wil ik je, net als bij deel 1, uitnodigen om jouw meest bijzondere gemiste kansen te delen. Niet onderaan dit artikel maar in de commentaarsectie van deel 1. En ja, er is nog steeds een exemplaar van ‘Oops, I didn’t do it again – in 10 dagen definitief van je uitstelgedrag af!’ te winnen.

Bryan Tevreden – Uitstelgedrag stopt hier!

(Mocht je dit een waardevol artikel vinden deel het dan  via deze Twitter, Linkedin of Facebook links of de buttons onder dit artikel. Dank je wel!)

Artikelen in deze serie:
 1. Waarom uitstelgedrag overwinnen je hoogste prioriteit is (I)
 2. Waarom uitstelgedrag overwinnen je hoogste prioriteit is (II)
 3. Waarom uitstelgedrag overwinnen je hoogste prioriteit is (III)
 4. Waarom uitstelgedrag overwinnen je hoogste prioriteit is (IV)
About the author

Bryan Tevreden

"Als je niet weet waar je naartoe wilt, dan heb je inderdaad ook geen tijd te verliezen"

2 comments
sylvie - 19 februari 2014

hallo,
ik leef met een pathologische procastinator en heb beslist er een einde aan te maken aan de relatie, zo niet ga ik eraan kapot.

Reply
  Bryan Tevreden - 26 februari 2014

  Hi Sylvie,

  Dit onderschrijft hoe verwoestend de uitwerking van uitstelgedrag kan zijn op relaties. Het effect wordt vaak onderschat en als partner sta je vaak machteloos aan de zijlijn.

  Dankjewel voor je reactie en openheid.

  Sterkte

  Reply
Click here to add a comment

Leave a comment: